Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa (najlepiej do tej pory smakowało mi wołowe, ale to kwestia gustu)
- 1 spora cebula
- 2 - 3 pomidory i/lub koncentrat pomidorowy i/lub pomidory z puszki
- 200 - 300 gram pieczarek (opcjonalnie)
- 2 sosy do spaghetti Pudliszki
- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- świeża bazylia i świeży tymianek
- oliwa z oliwek
- ser żółty do starcia i parmezan
- makaron do spaghetti
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek. Jeżeli macie ochotę dodać pieczarki, to jest to dobry moment na pokrojenie ich w kostkę i dorzucenie do cebuli.
Do zeszklonej cebuli (i pieczarek) dorzucić mięso i smażyć mieszając wszystko razem tak, aby mięso było jak najdrobniejsze. Dodać soli i pieprzu do smaku. Po podsmażeniu całości dodać 2 sosy Pudliszek.
Pomidory sparzyć, pokroić w dość duże kawałki i dorzucić do sosu, dusić wszystko razem tak, żeby się elegancko rozpadły :) Ewentualnie dorzucić pomidory w puszce (razem z sosem) i/lub koncentrat pomidorowy. Całość jeszcze poddusić, odparować ewentualną wodę. Doprawić przyprawami, świeżą bazylię i tymianek drobniutko posiekać i też dorzucić.
Makaron ugotować z odrobiną soli i oliwy z oliwek. Podając posypać wszystko startym serem i parmezanem.
Voila :)
A dzisiaj na śniadanko mieliśmy takie oto cudeńko, które zrobiłam z przepisu Trusskawkowej. Przy okazji przetestuję je jeszcze z moimi modyfikacjami i opiszę przepis ze szczegółami.
bardzo się cieszę, że smakowało i mogłam zainspirować :) wygląda świetnie, a co najważniejsze można robić z przeróżnymi dodatkami, już za nimi tęsknię!
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Nam nie bardzo pasowała płynna konsystencja pomidorów, więc następnym razem chcę spróbować z (podsmażonymi?) pieczarkami. I może salami? Już nie mogę się doczekać! :)
UsuńTakim spaghetti to ja się mogę zajadać i zajadać ;) Wygląda pysznie! ale niestety dawno go nie robiłam. A tak w ogóle jutro mojemu Połówkowi będę przygotowywać Twoją sałateczkę ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie już nie mogę się doczekać czy Wam zasmakuje! :) A o tym sosie wiedziałam, tylko ja go zastępuję octem balsamicznym. Kupiłaś go w końcu? Jeśli tak, to gdzie?
UsuńKupiłam w sklepie Kuchnie świata. Dzisiaj z jego dodatkiem robiłam żeberka w galzurze i muszę przyznać, że zagości u mnie w kuchni na stałe ;)
UsuńOch, ostatnio chodzą za mną właśnie żeberka, królik i jagnięcina, tylko szukam fajnych przepisów. Na królika już mam, tylko zbieram siły ;)
UsuńDrogo zapłaciłaś?
Jagnięcina za mną też, tylko nie wiem gdzie ją kupić, a mam kilka fajnych przepisów... Za mną jeszcze kaczka :) Królika bardzo dawno nie jadłam, a bardzo lubię :) A sos - 17 zł.
UsuńJa jutro robię spaghetti :)Oboje bardzo lubimy! Ale z przecieru pomidorowego + przyprawy + mięso wieprzowo-wołowe. Mniam!
OdpowiedzUsuńdziuba
Ja właśnie tym razem robiłam wieprzowo-wołowe :) Takie sosy pomidorowe są najlepsze i najszybsze :) No i widzisz, udało mi się dodać przepis bezpiekarnikowy :)
Usuń