środa, 29 maja 2013

Makaron ze szparagami i łososiem

Mam przyjemność przedstawić wam dzisiaj przepis, które zrealizowałam na specjalną prośbę mojego Rogalika. Nie jest skomplikowany i idealnie nadaje się na piątkowy bezmięsny obiad.

Składniki, których będziecie potrzebować, to:
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • makaron (powinien być tagliatelle, ja wykorzystałam spaghetti z domowych zasobów)
  • 250 gram pieczonego łososia
  • 150 gram pomidorków cherry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • połówka cytryny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • opcjonalnie parmezan

Zacznijmy od łososia, bo będzie nam musiał jeszcze trochę ostygnąć. Należy doprawić go do smaku solą i ziołami prowansalskimi lub innymi ulubionymi przyprawami i wstawić na 20 minut do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. W tym czasie umyć szparagi i odłamać ich zdrewniałe końce. Gotować je w osolonej wodzie (może być też podobno ze szczyptą cukru, ale nie próbowałam) przez 10 minut i po wyjęciu przekroić na połówki. Makaron ugotować al dente, łososia pokroić w grubą kostkę (albo po prostu rozdrobnić, co jest bardziej realne ;).

Na rozgrzanej patelni należy następnie stopić masło i podsmażyć na nim szparagi wymieszane z sezamem. Następnie dolać do nich oliwę, zmniejszyć ogień, dołożyć makaron, łososia i przekrojone na połówki pomidorki. Całość jeszcze przez chwilę razem smażyć, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Po wyłożeniu na talerz można posypać tartym parmezanem.

I tyle. Smacznego! :)

Przepis dodaję do akcji "Uwielbiam szparagi!".

2 komentarze:

  1. Mmm... Zdecydowanie w moim guscie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do dzieła i smacznego! Póki jeszcze są szparagi :)

      Usuń

Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...