sobota, 1 września 2012

Krem dyniowy z rogalikami z kozim serem

Dy dyniowej akcji zaprosiła mnie Beata, za co bardzo jej dziękuję, bo zmobilizowała mnie do zajrzenia na pobliski bazarek  i radosny zakup dyni, który został głośno skomentowany przez panów przejeżdżających ciężarówką obok mnie tachającej warzywo: "Może pomóc pani nieść tego arbuza?!" :) Z propozycji nie skorzystałam, ale mnie rozbawiła :)

Przechodząc do meritum: przepis pochodzi od koleżanki mojej mamy, a ja dołożyłam do niego pyszne rogaliki z kozim serem i tymiankiem.

Składniki kremu:
  • pół dyni
  • łyżka masła
  • mała śmietana 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzony łosoś
  • pestki z dyni
Rogaliki:
  • 1 ciasto francuskie
  • łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • ser kozi
  • 1 jajko

Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka podlewając odrobiną wody i dodając łyżkę masła, dusiłam w ten sposób aż zmiękła. Całość zblendowałam, doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką (której, w przeciwieństwie do dwóch pozostałych przypraw, nie powinni być za dużo), dodałam przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Całość zabieliłam śmietaną i wymieszałam. Podałam posypane pestkami i nałożywszy na wierzch garść pokrojonego w paseczki wędzonego łososia.

Co do rogalików, z ciasta wycięłam trójkąty. Wyciśnięty czosnek dodałam do masła i takim czosnkowym masełkiem posmarowałam moje trójkąty, które następnie posypałam tymiankiem. Przy szerszym zakończeniu trójkątów położyłam po łyżeczce koziego sera (można nawet ciut mniej) i, zaczynając właśnie od tego brzegu, zawinęłam rogaliki.Posmarowałam je jajkiem i wstawiłam na 20 minut do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.

Pyszności!

Przepis dodaję do akcji "Dynia" :)

6 komentarzy:

  1. Właśnie to pokazuje, jak mężczyźni znają się na warzywach/owocach:)) zupa rewelacja, bardzo mi się podoba ten dodatek w postaci łososia i tych rogaliczków. Muszą byc pyszne! Na pewno zrobię, w szczególności te rogaliki, ale póki co jutro mam do zrobienia tartę z jabłuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymam kciuki i życzę smacznego! :)

      Usuń
  2. muszę w końcu i ja kupić dynię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciężki jest to zakup, ale wart swojej wagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis na pewno wypróbuję. Kocham zawijać w ciasto francuskie :D Z dynią jeszcze nie miałam do czynienia, ale myślę, że pora najwyższa ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko pamiętaj, żeby krem dobrze doprawić, bo dynia sama w sobie ma mało wyrazisty smak. A rogaliki są boskie! Dzisiaj natomiast robiłam rogaliki na słodko, z jabłkami i czekoladą, też z ciasta francuskiego :)

      Usuń

Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...