środa, 5 czerwca 2013

Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i mięsem mielonym

Mam dzisiaj dla was przepis, który poleciła mi koleżanka, pochodzący z ostatniego Kukbuka. Niestety jest on tam przytoczony niezbyt zrozumiale, dlatego pozwolę sobie krok po kroku jeszcze raz go opisać.

Samo danie jest przepyszne i serwowałam je już 3 razy - mężowi, rodzinie z okazji moich imienin i na panieńskim przyjaciółki. Wszystkim smakowało!

W takim razie do dzieła.
Lista niezbędnych składników to:
  • 2 puszki obranych, posiekanych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia, tymianek, zioła, prowansalskie
  • 200 gram szpinaku
  • 300 gram mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe)
  • 1 opakowanie ricotty
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • pół opakowania cannelloni

Sos pomidorowy:
Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i dwa ząbki posiekanego czosnku. Wlać pomidory, całość wymieszać, doprawić ziołami i dusić pod przykryciem według uznania. Ja lubię, kiedy pomidory się ładnie rozpadają, więc robię to minimum 10 minut. Następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Farsz:
Szpinak można rozmrozić, ale lepiej zrobić to na patelni i przy okazji dobrze go odparować. Odstawić do ostudzenia. Na odrobinie oliwy usmażyć mięso, rozdrabniając je i doprawiając posiekanym ząbkiem czosnku,  solą i pieprzem. Również ostudzić. W dużej misce łyżką wymieszać razem szpinak, mięso i ricottę, dodając jeszcze do smaku gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Ja za każdym razem za mało doprawiam i jedyny mankament tego dania w moim wykonaniu jest taki, że jest bardzo łagodne. Jak kto lubi. ;)

Po przyrządzeniu farszu na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu pomidorowego i nadziać cannelloni farszem, układając na sosie. Mi najwygodniej nadziewa się dużą łyżką.

Ostatni punkt programu to sos beszamelowy:
W małym garnku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Wymieszać dokładnie, tworząc zasmażkę. Następnie, cały czas mieszając, małymi dawkami dolewać dwie szklanki mleka. Po wlaniu i wymieszaniu całości tak, aby nie było grudek, zwiększyć trochę ogień. Cały czas mieszając poczekać, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

Cannelloni polać pozostałą częścią sosu pomidorowego i sosem beszamelowym. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i zapiekać 35 minut.

Smacznego!!!

Przepis dodaję do durszlakowej akcji "Czas na szpinak 3!":

1 komentarz:

  1. Takiego jeszcze nie robiłam, ale chyba w sobotę na obiadek wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...